Życzenia :)

Napisano: 06.04.2015, 17:59 przez Admin

Trwają Święta Wielkanocy...

Życzę Państwu w imieniu swoim i pracowników Fundacji, aby radość będąca naszym udziałem w trakcie tych Świąt trwała nadal i stale i wciąż .... :)

Kolejne Warsztaty dla rodziców - Zapraszamy :)

Napisano: 01.04.2015, 12:00 przez Admin

Szanowni Państwo,

Dnia 9 kwietnia 2015 roku w siedzibie Bajkowego Żłobka i Fundacji odbędą się kolejne Warsztaty dla rodziców prowadzone przez terapeutkę, pedagoga panią Magdalenę Jurek. Tym razem zajmiemy się tematem:

•         Wpisywanie dziecka w role i uwalniania od grania ról.

Na spotkaniu zastanowimy się jak to się dzieje, że rodzice „wpisują” dzieci w określone role? Przeanalizujemy na własnych przykładach, jaki wpływ na pełnione role ma kolejność narodzin. Poznamy pomocne metody, które pozwolą dzieciom uwolnić się od grania ról.

Na następne spotkania poruszane bedą następujące tematy:

•         Konflikty między dziećmi – czyli co robić, gdy nasze dzieci kłócą się i biją.

•         Rodzicielskie trudności (sprawiedliwość, niecierpliwość, konsekwencja i inne).

•         Budowanie poczucia własnej wartości u dzieci.

Obowiązują znane już zasady:

• zaczynamy o godzinie 18.00 - warsztaty trwają 2 pełne godziny;
  • koszt warsztatów to 30 zł za osobę;
  • zwolnione z opłaty są osoby pobierające świadczenia z MOPS, mające trudną sytuację finasową (wystarczy napisać podanie)
  • obowiązują wcześniejsze zapisy -  bezpośrednio w siedzibie Bajowego Żłobka i Fundacji, bądź pod nr telefonu 796226060 od godziny 9.00 do 16.00

Serdecznie zapraszamy.

Punkt Konsultacyjny

Napisano: 01.04.2015, 12:29 przez Admin

Szanowni Państwo,

W imieniu Pani Dominiki Chylińskiej przekazuję informację:

"Od marca b.r. Fundacja Integracji Społecznej Prom we Wrocławiu w ramamch partnerstwa ze Stowarzyszeniem Rodziców Dzieci Niepełnosprawnch Światełko prowadzi punkt konsultacyjno - doradczy  dla dzieci z niepełnosprawnością i ich rodziców/ opiekunów.

Działaność punktu jest współfinasowana ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. W ramach działalności Punktu można skorzystać z bezpłatnego wsparcia specjalistów: logopedy, psychologa, psychoterapeuty, asystenta rodziny, oraz pedagoga.

Punkt jest czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 16-20.00."

Zapraszamy do kontaktu.

Adres: Punkt konsultacyjno - doradczy we Wrocławiu prowadzony przez Fundację Integracji Społecznej Prom, ul. Władysława Jagiełły 3/64.

Na spotkanie ze specjalistami należy umówić się telefonicznie. Nr tel.: 71 307 26 52

Podsumowanie 2014

Napisano: 25.02.2015, 12:09 przez Admin

Szanowni Państwo,

Już od dwóch miesięcy mamy nowy rok. Czas szybko płynie, mija kolejny dzień za dniem. Chciałam serdecznie podziękować  za wsparcie i współpracę jakie do chwili obecnej otrzymałam. Informacje zwrotne od Państwa - że to co robimy w ramach działań podejmowanych przez Fundację jest dobre i potrzebne -dają nam siłę do podejmowania nowych wyzwań i projektów.

Pozwolę sobie na krótkie podsumowanie podjętych przez nas działań:

• Nawiązaliśmy współpracę z organizacjami, instytucjami działającymi na terenie Brochowa (MOPS, Policja, Straż Miejska, Szkoła Podstawowa nr 80, Przedszkolem nr 51, Organizacja Made in Brochów, Towarzystwo Przyjaciół Brochowa, Regionalnym Centrum Wspierania Wolontariatu). Wspieranie nawzajem podejmowanych tu na naszym osiedlu prac przyczynia się do tworzenia nowej jakości i obalenia nadal istniejącego stereotypu "Brochowa". Obecnie trwają pracę nad utworzeniem Partnerstwa tych i innych instytucji / organizacji i wyznaczenia wspólnych kierunków działań na rzecz społeczności w jakiej żyjemy.
  • Z Państwa wpłat 1% wpartych zostało 7 rodzin, wskazanych przez koordynatora MOPS, oraz uzyskanych przez nasza organizację informacji. Zakupiono podręczniki i pomoce szkolne na rozpoczynający się rok 2014/2015. Był to nasz pierwszy rok w którym państwo mogli podzielić się z nasza Fundacją 1%. Biorąc pod uwagę ten początek, liczymy na to że w obecnym roku rozliczeniowym - dzięki Państwa wpłatom z 1%, czy odpisom /darowiznom, będziemy mogli pomóc większej liczbie rodzin z naszego otoczenia.
  • Z kontynuacji Warsztatów dla Rodziców - prowadzonych przez terapeutkę, pedagoga Panią Magdalenę Jurek - skorzystało 12 rodzin (kilkoro cyklicznie).  Z informacji uzyskanych od rodziców, wiem że skorzystano również z indywidualnych bezpłatnych porad. Przyczyniły się one do polepszenia funkcjonowania dzieci, zrozumienia ich potrzeb i przyjrzenia się im z innej być może do tej chwili niezauważalnej perspektywy. Spotkania warsztatowe są w roku 2015 kontynuowane.
  • Współpraca z Wrocławskim Centrum Opieki i Wychowania, a szczególnie mieszczącą się Filią przy ul. Rogowskiej, przyniosła w roku 2014 nową wartość w postaci uśmiechów, wybuchu radości, szczęścia w oczach wszystkich podopiecznych tej placówki. Dzięki wsparciu i pomocy Państwa, przygotowanych i przekazanych zostało 14 wymarzonych świątecznych prezentów dla podopiecznych tej placówki. Serdecznie za wpłaty na ten cel, oraz konkretne prezenty z listy otrzymanej przez wychowawców DZIĘKUJĘ.
  • Otrzymaliśmy i przekazaliśmy rodzinom które tego potrzebowały sprzęt: telewizor marki Samsung i Laptop firmy  Lenowo.
  • Nawiązaliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Aisec, dzięki czemu dzieci uczęszczające do prowadzonego przez nas Bajkowego Żłobka poznały nowe kultury i na co dzień obcowały z językiem angielskim.  Program współpracy jest kontynuowany również w tym roku.
  • Dzieci uczęszczające do Prowadzonego przez Fundację - Bajkowego Żłobka, w roku 2014 były (i są nadal) pod cykliczną opieką logopedy klinicznego Pana Mirosława Michalak.
  • Dwukrotnie w roku 2014, dzieci uczęszczające do Prowadzonego przez Fundację - Bajkowego Żłobka, zostały zbadane stomatologicznie przez Panią Małgorzatę Milewską. Wyniki badania, otrzymali wszyscy rodzice dzieci które w tym czasie były obecne w Żłobku.

Być może czytając to, może się wydawać że ilość osób obciętych przez nas Pomocą jest mała. Jednak, widząc radość, uśmiech, wzruszenie i obserwując to poczucie rodzin /dzieci obdarowanych że "świat nie jest jednak taki zły", mam głębokie przeświadczenie że to co się wydarzyło w tamtym roku jest dobre i cenne. Daje to energię do dalszych działań. Dziękując za wsparcie i pomoc nam okazaną w roku 2014, liczymy na Państwa zaangażowanie również teraz. Pozdrawiam serdecznie.

Świąteczne życzenia :)

Napisano: 24.12.2014, 02:00 przez Admin

Wszystkiego co najlepsze,

zdrowych, radosnych, rodzinnych